WWDC 2017

iMac

Apple je za družino iMacov predstavil nadgradnje, na katere smo čakali že kar nekaj časa. Prihajajo iMaci s sedmo generacijo Intelovih Core procesorjev Kaby Lake z višjimi osnovnimi frekvencami delovanja, pohitren pa je tudi t.i. turbo boost način delovanja. 21.5 palčni model bo podpiral do 32GB DDR4 spomina, 27 palčni pa do 64GB. Pri obeh modelih je to dvakrat več, kot pri prejšnji seriji. Pri 21.5″ iMacu bo novem možna vgradnja SSD diska velikosti do 1TB, pri 27″ pa celo do 2TB. SSD diski bodo v novih modelih hitrejši od starih tudi za 50 odstotkov. Stare Thunderbolt 2 priključke bosta nadomestila dva USB-C priključka, ki podpirata standard Thunderbolt 3. Veliko nadgradnjo predstavljajo tudi grafične kartice. Po novem bodo tudi 21.5″ 4K modeli imeli diskretno grafično kartico z 2 ali 4 GB video spomina. Pri 27″ modelih bo najboljša možna izbira Radeon Pro 580 z 8 GB delovnega spomina. Pri obeh velikostih iMaca je Apple izboljšal tudi že do sedaj vrhunske zaslone – 27″ bo po novem omogočal 5K resolucijo z milijardo (!) barv, sočasno pa bo nanj lahko priključen še dodaten 5K zaslon ali 2 zaslona s 4K resolucijo.

iMac Pro

Za najbolj zahtevne uporabnike je Apple v decembru napovedal prihod Pro serije 27″ iMacov. Po napovedih sodeč bo šlo za najzmogljivejši Applov računalnik do sedaj. Na voljo bodo različice z 8, 10 ali 18 jedrnimi Xeon procesorji, SSD diskom velikosti do 4 TB, maksimalno 128GB spomina, Radeon Vega grafiko z do 16 GB delovnega spomina in 10 gigabitni ethernet priključkom. Revolucionaren hladilni sistem naj bi bil kos zahtevni strojni opremi, za konkretno analizo pa bo potrebno počakati najmanj do konca letošnjega leta. Kot zanimivost naj omenimo še, da bo iMac Pro na voljo tudi v temno sivi (space grey) barvi.

MacBook prenosniki

Prenovo, čeprav v nekoliko manjšem obsegu, so doživeli tudi Applovi prenosni računalniki. Tudi MacBook Pro po novem dobiva novo generacijo Kaby Lake procesorjev, manjšo pohitritev procesorjev pa so namenili tudi za MacBook (po novem na voljo tako z M3, kakor tudi i5 ali i7 procesorjem) in MacBook Air. Tako 13″ in kot 15″ MacBook Projem so nekoliko izboljšali tudi grafične čipe, večja pa je tudi hitrost branja in pisanja pri diskih.