Prihaja novi MacBoook Pro 16″

Prihaja novi MacBook Pro 16"

Apple je včeraj (brez večjega pompa) predstavil novi MacBook Pro 16”. Ta poleg večjega zaslona ponuja cel kup novosti, ki bodo razveselile (predvsem zahtevnejše) Mac uporabnike. Na prihod 16” prenosnika na trg smo čakali že nekaj časa, ni pa bilo pričakovano, da bo ta v celoti nadomestil 15” modele, ki po novem ne bodo več na voljo. Nekaj srečnih uporabnikov je MacBook Pro 16” v uporabo dobilo že dan pred uradno predstavitvijo, v kratkem pa bodo seveda na voljo tudi pri nas.

Prvi večji zaslon po letu 2011

MacBook Pro 16” je po ukinitvi 17” modelov prvi Applov prenosnik, ki se ponaša z diagonalo zaslona, večjo od 15 palcev. Zaradi tanjšega roba okrog zaslona razlika v velikosti celotnega računalnika ni velika. Gre za manj kot centimeter v širino in dobrega pol centimetra v višino. Retina zaslon ima ločljivost 3072x1920 pikslov z gostoto 226 pikslov na palec (ppi).

Popolnoma prenovljena tipkovnica (in Touch Bar)

Pogosto kritizirano butterfly tipkovnico je nadomestila tipkovnica, ki je precej podobna Applovi brezžični tipkovnici in si z njo deli tudi ime - Magic Keyboard. Vrača se zanesljivi scissor mehanizem, tipke pa imajo 1 milimeter hoda. Marsikdo se bo razveselil fizične tipke escape, ki smo jo pogrešali zadnjih nekaj let, smerne tipke pa so ponovno v obliki narobe obrnjene črke T.

Več prostora za shranjevanje, več pomnilnika, novi grafični čipi

Standardni konfiguraciji sta po novem opremljeni z diskoma velikosti 512GB in 1TB, maksimalna kapaciteta pa bo kar 8TB. Podvojila se je tudi maksimalna kapaciteta delovnega pomnilnika (RAM). Po naročilu bo na voljo konfiguracijo z do 64GB 2666MHz DDR4 pomnilnika. Na voljo so tudi novi grafični čipi AMD Radeon Pro 5300M s 4GB pomnilnika, ter AMD Radeon Pro 5500M z 4 ali 8GB pomnilnika. Slednji naj bi bil do 80% hitrejši od najhitrejšega čipa v 15” modelih (Radeon Pro Vega 20). Za konkretne številke bo potrebno počakati na prve teste.

Prenovljen sistem za hlajenje, večja baterija in močnejši polnilec

Novi sistem za hlajenje zagotavlja 28% večji pretok zraka, hladilna površina pa je 35% večja. Večja je tudi baterija, ki po novem omogoča do 11 ur uporabe brez polnilca. Ko se le ta izprazni, za polnjenje poskrbi 96-vatni napajalnik, ki baterijo do konca napolni v dveh urah in pol.

Kdaj bo novi MacBoook Pro 16" na voljo v Sloveniji, bo znano v kratkem. Če imate še kakšno vprašanje, nas lahko kontaktirate preko spodnjega obrazca.