Time Machine

Varnostna kopija Time Machine

Time machine je v operacijski sistem vgrajena funkcionalnost, ki omogoča avtomatsko kreiranje varnostne kopije vseh vaših datotek, vključno z aplikacijami, dokumenti, fotografijami, glasbo, e-pošto in sistemskimi datotekami. Iz varnostne kopije lahko kadarkoli obnovimo izbrisane datoteke, prav tako pa nam pride prav v primeru okvare ali izgube računalnika. Varnostno kopijo lahko shranimo na različne medije, najbolj enostavno pa je, če uporabimo zunanji disk.

Kreiranje varnostne kopije

Ko priključite zunanji disk neposredno na vaš Mac, vam bo najverjetneje ponudilo opcijo, da ga uporabite kot lokacijo za hranjenje vaše varnostne kopije. Po želji lahko varnostno kopijo enkriptirate in zaščitite z geslom – v tem primeru obkljukajte možnost Encrypt Backup Disk.

V primeru, da zunanji disk še ne uporablja Applovega datotečnega sistema, bo ob izbiri diska sistem predlagal formatiranje na pravi datotečni sistem, kar bo pobrisalo že obstoječe podatke s samega diska. Če na zunanjem disku že hranite datoteke, ki jih ne želite igubiti, nikakor ne smete izbrati te opcije. V tem primeru uporabite drug medij za izdelavo varnostne kopije ali datoteke na izbranem disku najprej shranite drugam.

Če vam računalnik ob priklopu diska ne ponudi zgoraj opisane možnosti, sledite spodnjim navodilom za ročno dodajanje diska:

  1. Kliknite na “Jabuček” () meni in izberite System Preferences.
  2. Izberite Time Machine.

  1. Kliknite Select Backup Disk (ali Select Disk ali Add or Remove Backup Disk).
  2. Označite izbrani disk in kliknite Use Disk.

Če izbrani disk nima datotečnega sistema, ki ga zahteva Time Machine, boste pozvani k formatiranju (brisanju) diska. To storite le, če na disku še nimate nobenih pomembnih datotek.

Ko izberete disk, namenjen varnostnemu kopiranju, bo Time Machine avtomatsko začel s kreiranjem varnostne kopije. Izdelava prve kopije lahko traja kar nekaj časa (odvisno od količine podatkov), vendar lahko v tem času nemoteno uporabljate svoj računalnik. Pri naslednjih ponovitvah bo Time Machine (avtomatsko, ko bo zunanji disk priključen) shranil samo datoteke, ki so bile spremenjene, tako da bo končano hitreje.